nuffnang's ads

Friday, January 30, 2009

KAWAN

Sebagai manusia kita memang tak boleh hidup sendirian. Memang menakjubkan kalau kita boleh hidup tanpa kawan. Saya rasa saya mempunyai ramai kawan yang majoritinya lelaki. Akhir akhir ini saya sering teringatkan semua kawan-kawan lama saya terutama kawan baik saya yang dah empat tahun hilang..... Baru baru ini saya ke Batu Kikir bertemu dengan kawan lama satu sekolah menengah. Beliau baru bertukar ke sebuah sekolah di Batu Kikir selepas bertugas selama belasan tahun di Sarawak. Saya dah lama tidak bertemu dengannya tapi bila bertemu kemesraan kami masih macam dahulu.

Saya masih ingat ketika menuntut di sebuah sekolah Agama di Kedah kami menyewa sebuah rumah dan tinggal bersama selama 3 tahun. Akhir 80an apa lah sangat yang ada. Sewa rumah Rm100 dan dibahagi 5 orang... baru Rm20 seorang. Tetapi duapuluh ringgit pun susah nak cari masa tu. Ketika itu kami sebuah rumah saya, S*****l, A***r, S****n dan L***i berkawan juga dengan budak budak bujang di sekitar kawasan kami. Masih saya ingat ketika itu duit belanja saya lebih kurang Rm60 - Rm80 sebulan. Begitu lah average duit kami (bukan duit sendiri pun, emak ayah yang kirim) yang pada masa itu sekali pandang memang sikit sangat tetapi dengan duit ini lah kami menyara hidup di sana. Ketika itu kos sara hidup di Kedah belehlah dikatakan murah. Seperkara lagi, kami memang sering memastikan bekalan beras mencukupi untuk sebulan. Lauk nombor dua. Pernah kami di tegur oleh Ayub (budak jual burger di tepi simpang) "Aku kesian tengok hampa makan nasik lauk teloq buh 'toyu' .. paih tu makan dengan pucuk kari" La... memang la kesian. Yang saya ingat Ayub tu dah lama meniaga burger, sehari income dia ada dlm Rm50 kot kalau tak silap. Kira orang kaya la tu. Kami kehulu kehilir naik bas, Ayub dah banyak kali tukar motor. Kami memang biasa makan nasi lauk telur mata kerbau letak kicap dan petik pucuk pokok kari jadi ulam. Sekarang, bila saya cuba untuk makan pucuk daun kari... pahit!! Macamana saya boleh makan dulu..? Antara yang sering berkunjung kerumah kami ketika itu Din (tak ingat nama sebenar) Tobiarq, Achik dan dua orang pekerjanya Din dan Salleh. Ada lagi sebenarnya tapi saya tak ingat nama. Kawan kawan kami yang sering berkunjung kerumah ini boleh dibahagikan kepada 2 kategori, kawan yang boleh pakai... dan kawan yang tak boleh pakai.

Dalam ramai ramai kawan kami cuma yang boleh dibuat kawan ialah Achik... Rambut panjang macam rocker Rahim Maarof (rupa dia pon sebijik) Yang saya ingat Achik ni datang kerumah kami biasanya untuk sembahyang sebab dia ada kedai makan di kawasan belakang rumah kami. Yang lain lain tu hanya lah kawan yang mengambil kesempatan. Pun begitu, kami masih lagi melayan mereka dengan baik. Kami tak pernah melihat mereka bersembahyang kecuali hari Jumaat. Itu bab sembahyang...

Tobiarq seorang yang sering ke sempadan Thailand melanggan perempuan perempuan tepi jalan... juga pernah kami tangkap menghisap ganja dalam bilik yang ditutup rapat, Din #1 juga seorang kaki perempuan dan sering kerumah kami ketika tak ada duit... pernah suatu ketika, pada masa kes 'Labu Peram Pak Man Telo' sedang hangat diperkatakan batang hidung si Din #1 ni tak kelihatan langsung. Pada masa itu dia bersama abang nya menjadi ejen skim tersebut dan hidup seperti orang kaya. Tup tup bila skim tersebut musnah muncul lah si Din #1 ni semula, di rumah kami.

Din #2 dan Salleh, pekerja kepada Achik.... mereka berdua adalah orang yang lurus. Masalahnya mereka tidak seperti bos mereka.. berkaitan solat lima waktu. Kehidupan mereka saya perhatikan seolah tidak ada masa depan... kerana gaji mereka dibayar minggu keminggu. Setiap kali dapat gaji setiap kali itu juga lah mereka berbelanja besar. Walaupun begitu saya dan rakan serumah tetap membuka pintu setiap kali ada kenalan yang ingin menumpang. Kini saya dan mereka telah lama terputus hubungan dan saya berdoa mudah mudahan mereka telah mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah untuk menjadi manusia yang berguna.

Pernah kami berkawan dengan DJ pasaraya di Alor Setar, Fairuz dan Garry. Fairuz (anak mami.. yang playboy & hensem), yang terakhir saya dengar dia masuk RTM... Garry Wilson (India seremban... S****n panggil dia India Murtad) pulak saya tak pasti adakah Garry di sebuah stesen radio swasta... adalah Garry yang saya pernah kenal dulu. Kedua dua DJ ni biasa tidur di rumah sewa kami. Yang saya masih ingat rumah sewa tersebut hanya ada TV dan radio serta dapur..... tak lupa juga papan Karom.

Antara kami berlima, saya, S***m dan L***i berjaya menjejakkan kaki ke Mesir menyambung pengajian peringkat ijazah. A***r , diserang sakit dan tidak pergi ke Mesir (walaupun layak) tapi meneruskan pengajian di MPI...posting ke Sarawak, sekarang baru bertukar ke Batu Kikir. S****n, jatuh cinta dengan gadis Alor Setar dan terakhir saya dengar dia bekerja di Sg Petani. Mereka inilah antara kawan baik saya yang sama sama hidup di rantau orang ketika di awal usia remaja.

Mungkin jikalau mereka ini menalipon mengatakan "eden nak jumpo kau.. sekarang" Maka saya akan segera mencari jalan untuk memenuhi pelawaan mereka. Makasudnya kalau ada urusan saya akan tangguhkan urusan tersebut... kalau ada kerja kerja yang bukan melibatkan hidup dan mati, saya akan cuba untuk pergi ... Yang membuatkan saya terpanggil bercerita tentang 'kawan' ialah baru baru ini saya menerima panggilan dari A****n, juga seorang kawan lama (bukan kawan baik).... kepingin nak berjumpa saya di sekitar kawasan saya bertugas sekitar pukul lapan malam. Sebelum ini saya jarang menolak pelawaannya untuk bertemu, tetapi kali ini saya tolak mentah mentah. Pada masa itu saya dan keluarga hendak ke bandar untuk urusan keluarga. Mungkin dia terasa, tapi apakan daya. Berkawan dengan A****n ini bukanlah sesuatu yang menguntungkan bahkan saya pernah rugi ketika berkawan dengannya. Dia seorang kawan sama pernah menutut satu Universiti tetapi seorang yang suka berahsia... sangat berahsia. Dia sendiri hendakkan kehidupan yang privasi tapi kadang kadang dia tidak terpikir bahawa orang lain juga mahukan privasi. A****n ini pada hemat saya berkawan hanya sekiranya seorang itu berkepentingan kepadanya. Mulanya saya agak ralat jugak ketika menolak pelawaannya untuk berjumpa tapi dari satu sumber yang boleh dipercayai memang betul dia berminat untuk menggunakan saya (dengan kedudukan yang ada pada saya, alaa... bukan kedudukan apa pun...cuma kedudukan sebagai seorang imam masjid sahaja) untuk mencari Downline MLM yang sedang dia usahakan (sehari selepas itu saya diberitahu). Itulah dia A****n yang saya kenal..seorang yang sering mengambil kesempatan. Dia memang seorang yang yang rajin berniaga....tetapi hanya untuk perniagaan yang mendatangkan hasil betul betul lumayan (5, 6 angka), bukan kecil kecilan yang sekadar seratus sehari... ataupun dua ratus. Saya bertekad untuk tidak memberi ruang kepada kawan yang sebegini.... mungkin sekadar sekali sekala berSMS tanya khabar sahaja apalah salahnya.. tapi setakat itu sahajalah.

Sekarang, saya akan terus berkawan... jauh sekali memutuskan persahabatan yang pernah terjalin. Pepatah arab ada mengatakan kalau nak tengok kawan dalam ertikata sebenar, pergilah berkelana dengannya di situlah jawapannya. Samada dia sanggup susah senang bersama. Kalau sanggup, tahniah! Itulah kawan sebenar.

Hakikatnya................. I'm happy with my life.... sekarang, especially di sisi isteri tercinta, anak anak dan keluarga tersayang. Tak ada seorang antara mereka yang cuba mengambil kesempatan ke atas saya.

** Next entry saya nak cerita tentang kawan sama belajar satu Universiti. (hopefully)

* Toyu
= kicap

No comments: