nuffnang's ads

Thursday, December 10, 2009

Fobia a.k.a Phobia

Sudah lama tidak menulis... Isteri saya pun dah lama menunggu posting saya di halaman maya ini. Wah! Sungguh tidak disangka sangka... saya ada peminat setia rupanya. Siapa lagi nak jadi peminat kalau bukan isteri sendiri, dan kalau dia tidak berminat pun kita paksa lah dia menjadi peminat. Paksa dalam rela... kan zura kan?

Sebelum tu sedikit maklumat tentang FOBIA

Fobia bermaksud dimana pesakit mengalami ketakutan yang tidak wajar atau tidak rasional (irrational fears) terhadap sesuatu benda atau situasi yang khusus.

Ia juga dikaitkan dengan pengalaman yang lalu atau pelaziman (conditioning) dimana rangsangan (stimulus) yang neutral dikaitkan dengan rasa takut atau cemas apabila mereka terdedah dengan situasi yang sama.Fobia adalah sebahagian daripada gejala penyakit jiwa yang lain seperti kemurungan (anxiety disorders).umumnya ketakutan terbahagi dua iaitu takut biasa (normal fears) dan takut luarbiasa (abnormal fears).

Jenis-jenis fobia.

1)Fobia biasa (Simple Phobia)
2)Fobia agora (Agora Phobia)
3)Fobia Sosial (Social Phobia)

sumber http://www.mahsuri.com.my/blog/rawatan/fobia

Apa yang menarik perhatian di sini ialah kisah tentang anak saya yang sulung telah saya bawa berjumpa doktor gigi beberapa hari lalu. Bebarapa hari sebelum nya dia sudah mula bercerita tentang temujanjinya dengan doktor gigi yang telah ibunya aturkan.

~ibunya aturkan? guna 'cable' bapa saudaranya juga~

Bapa saudara isteri saya adalah bekas pekerja di Klinik pakar gigi di sebuah Hospital kerajaan. Kami meminta bantuan beliau untuk mengatur temujanji di Klinik tersebut. Di klinik tersebut saya baru tau rupa rupanya hanya kes terpilih sahaja akan dihantar kesana. Pemeriksaan awal adalah sepatutnya dilakukan di klinik pergigian daerah yang lain. Hanya anak saya sahaja yang terus mendapatkan rawatan di sini... besarnya 'cable' mak dia.

Kembali kepada cerita fobia. Apa yang fobianya? Mesti pasal cabut gigi la. Anak saya Hanan dan Amr dibawa berjumpa doktor gigi kerana Hanan ada masalah gigi reput atau patah, sementara Amru ada masalah gusi luka kerana terjatuh bulan lepas. Tanggapan saya Amru lah akan bermasalah besar berjumpa doktor gigi..tapi tidak. Dia diperiksa oleh doktor gigi dalam keadaan paling 'macho'. Hanan pun pada mulanya tiada masalah hanya bila doktor membuat keputusan untuk cabut gigi (tunggul gigi) baru dia menangis. Maka bersilat lah para doktor, pembantu dan ayahnya sekali. Akhirnya ayahnya terpaksa berbaring dikerusi pesakit dan memangku hanan yang terjerit jerit. Alhamdulillah akhirnya berjaya. Kemudian secara psikologi doktor memberi hadiah sticker kepada kedua anak anak saya... Mungkin hanan tidak akan fobia berjumpa doktor gigi selepas ini...mudah mudahan.

Habis, siapa yang fobia....? Bila sampai rumah, neneknya melihat gigit yang rosak itu telah dicabut seraya berkata "kau tanyalah Emak kau macamana dia cabut gigi masa kecil dulu..? Orang lain semua dah selesai dia masih lagi belum mula" Hanan senyum. Laa... mak dia yang fobia rupanya. Tapi nenek Hanan tak tau, ayah Hanan pun fobia juga jumpa doktor gigi. Seingat saya, saya sendiri tidak pernah berjumpa doktor gigi untuk cabut gigi di bahagian hadapan. Hanya gigi geraham sahaja yang dicabut oleh doktor gigi. Selain gigi geraham, saya sendiri lah yang menjadi doktornya. Terakhir saya mencabut gigi geraham ialah dua/tiga tahun lepas bersama emak Hanan. Kami pergi bersama sama.. Isteri saya pun ketika itu mempunyai masalah gigi. Kerana dah kritikal agaknya (sakit sangat) semua memberanikan diri ke klinik gigi. Itu cerita gigi... Mungkin kalau doktor gigi memberi kami hadiah sticker masa kecil dulu... taklah menjadi sekritikal ini.

Satu sejarah yang paling saya tak boleh lupa ialah ketika rakan saya dipukul di Petaling Street sekitar akhir tahun 80an dulu. Kami ketika itu masih lagi belajar... Saya di sebuah 'Pondok Matrikulasi' di Kedah sementara rakan saya itu di Universiti Malaya K.L. Kami berempat semuanya, berjalan jalan di sekitar Petaling Street sambil melihat lihat baju dan seluar 'made in Thailand' yang berjenama. Rakan saya Azman, dari satu kedai ke satu kedai asyik bertanya harga benda benda yang dia berkenan "ini berapa?" Bila Cina kedai tanya "mau ka?" Dia boleh jawab "tak mau la" dengan selamba. Sampai la ada satu kedai bila kawan saya tanya "Ini berapa?" Cina kedai tu jawab "RM50" Si Azman ni minta kurangkan harga. Akhirnya bila Cina kedai tu dah kurangkan harga... Azman tak jadi beli. Berlakulah pertikaman lidah seketika sebelum cina tu menarik Azman masuk dalam kedai dia. Gempar sekejap... entah dari mana dah ramai cina di sekeliling kami. Saya tak pasti Azman ditumbuk atau tidak. Tapi bajunya koyak di bahagian leher. Dan ada kesan darah di lehernya (luka kesan tarikan ganas pada bajunya). Saya membuat keputusan drastik dan saya tak tahu atas dasar berani atau takut atau atas dasar apa saya berdiri diantara Azman dan Cina kedai tersebut dan berusaha meleraikan mereka. Nasib baik tak kena penumbuknya. Azman dah dipegang oleh beberapa orang cina disitu seolah olah Azman yang nak memukul cina tu (Cina yang nak pukul dia tu tidak dipegang oleh sesiapa langsung). Rakan-rakan saya yang lain berusaha menarik Azman dari kawasan tersebut. Mungkin sebab orang dah ramai berkerumun (berbilang bangsa) kami beredar sambil cina kedai tu terjerit jerit bagitau semua orang yang kawan saya ni dah menawar harga barangannya dan dia dah kurangkan.... tapi tak jadi beli. "main-main!" katanya. Saya tidak terperanjat bila membaca laporan akhbar bahawa peniaga peniaga di Petaling Street 'Samseng' kerana saya pernah mengalaminya.

Kami terus balik kerumah kawan saya di Bricksfield masa tu... Azman tak banyak bercerita dalam perjalanan balik. Saya tau dia mana ada duit pun sebenarnya (untuk harga barang yang telah ditawar itu). Selepas peristiwa itu saya fobia nak tawar menawar harga barang sebenarnya... hahaha.

Akhirnya sampai sekarang saya jarang menawar harga kalau membeli barang. Mungkin saya akan menawar harga.. tapi kurang kesungguhan... tidak seperti isteri, mak dan mak mertua saya menawar. Saya gelisah kalau tengok orang yang bersama saya (kawan atau keluarga) asyik bertanya harga setiap kali masuk kedai.

.................. Apakah itu 'FOBIA'? Fobia yang mana satu?

No comments: